Întrebări frecvente

Aceste medicamente ajută la prevenire și controlului simptomelor astmului. De cele mai multe ori, trebuie luate zilnic pentru a obține rezultatele cele mai bune.

Pot să-mi controlez astmul doar luând medicamente?

De obicei nu se poate.
Chiar dacă medicamentele sunt foarte eficiente, de cele mai multe ori nu sunt suficiente pentru a controla boala.
Trebuie, ca pacient sau ca aparținător în cazul copiilor, să fiți foarte atent și să încercați constant și în mod activ să evitați factorii declanșatori.

Va trebui să iau tot timpul exact aceeași cantitate de medicamente?

Nu neapărat.
La începutul tratamentului va trebui, probabil, să luați medicamente mai multe pentru a controla cât mai repede boala. După un timp, e foarte posibil ca doctorul dumneavoastră să vă reducă cantitățile de medicamente pentru a asigura un control satisfăcător folosind doze cât mai mici, penteru a reduce riscul de reacții adverse. Va trebui să vă prezentați la controale refulate, de la 1/lună pâna la 1/6 luni, în funcție de evoloția stării dumneavoastră.

Va trebui să iau medicamentele în fiecare zi?

Este posibil să nu fie nevoie.
Tratamentul va depinde de severitatea și frcvența cu care veți avea simptomele. Dacă factorii care declanșează și întrețîn boala sunt constanți si nu pot fi evitați decât în mică măsură din motive obiective este posibil să trebuiască să luați medicamentele în mod constant. Dacă însă există niște factori inconstanți, cum ar fi de exemplu anumite polenuri care apar în perioade delimitate din an, e posibil să trebuiască să luați medicamente doar în acele perioade. Din păcate, aceste cazuri sunt detul de rare, cei mai mulți ooameni cu astm bronșic trebuie să ia în fiecare zi măcar un tip de medicament pentru a asigura un control satisfăcător al bolii.

Mă vor ajuta medicamentele să dorm mai bine?

Cu siguranță că da.
Simptomele astmului apar dew multe ori pe timpul nopții. Luând tratamentul conform indicațiilor medicului vă va ajuta să aveți un somn normal.
Mulți oameni sunt sensibili la praful de casă conținut în saltele și perne. Folosind anumite materiale care reduc eliberarea sau cantitatea prafului de casă puteți reduce gravitatea bolii. Alte măsuri cum ar fi filtrele de aer, aspiratoarele cu apă, curățenia deasă și folosind măsuri care să nu ridice praful și părul de animale de casă în aer pot reduce mult cantitatea de alergeni inhalați.

Ma vor ajuta medicamentele să respir normal cănd fac effort fizic?

Cu siguranță că da.
Efortul fizic, în special ăn aer rece, poate cauza simptome de astm. Medicamentele inhalatorii cu acțiune rapidă, luate înainte și în timpul efortului, pot de regulă să prevină apariția simptomelor.

Medicamentele pentru astm au efecte adverse?

Da.
Toate medicamentele pot avea efecte adverse. Trebuie să îî relatați medicului tot istoricul dumneavoastră de sănătate, nu doar cel legat de astm. Spuneți doctorului cum răspundeți la tratament, dacă aveți manifestări neplăcute. Obiectivul tratamentului este să aibă o eficiență cât mai mare în controlul simptomelor, dar cu efecte adverse cât mai puține, iar medicul va ajusta planul de tratament pentr a atinge acest scop.

Program inițiat de Societatea Română de Pneumologie și implementat de S.C. Totem Communication SRL