Diagnosticul astmului

Pentru a diagnostica astmul, doctorul dumneavoastră va realiza anamneza (o discuție despre istoria dumneavoastră din punct de vedere medical) și vă va face o examinare clinică. Foarte probabil, veți avea nevoie să faceți un test funcțional respirator și examinări radiologice ale toracelui și sinusurilor.

Cum se diagnostichează astmul?

Istoricul personal și medical.

Medicul dumneavoastră vă va adresa întrebări pentru a înțelege simptomele și ce le cauzează. Fiți pregătit să răspundeți la întrebări privind familia dumneavoastră, medicamentele pe care le luați și stilul de viață.
Simptome cum ar fi dificultate la respirație, tuse, respirație șuierătoare pot fi datorate astmului. Dacă vă știți alergic sau aveți sensibilități la nivelul pielii (eczeme, erupții) poate să creasca probabilitatea să aveți astm; de asemenea, dacă în familie au fost cazuri de astm, alergii. Mediul în care trăiți acasă sau munciți este de asemenea important. Puțeți fi expus la diverși factori care declanșează și întrețin astmul.

Examenul clinic. Daca doctorul crede că ați putea avea astm, vă va examina ochii, urechile, nasul, gâtul, pielea, toracele, plămânii. Doctorul vă va face apoi teste funcționale respiratorii și poate vă va trimite să faceți radiografii.

Testele funcționale respiratorii. Aceste teste măsoară felul în care respirați. Deseori, aceste teste sunt făcute înainte și după ce vi se administrează un bronhodilatator, care are ca efect deschiderea medicamentoasă a căilor aeriene. Dacă respirația vi se ămbunătățește semnificativ după un bronhodilatator, probabil că suferiți de astm. Medicul dumneavoastră vă poate apoi prescrie un medicament de astm pentru a vedea dacă vă ajută.

Testele funcționale obișnuite folosite în diagnosticul astmului includ:

Spirometria. Acest test este cel mai folosit pentru a confirma astmul. În timpul acestuoi test, veți respira printr-o piesă bucală conectată la un dispozitiv numit spirometru. Acest dispozitiv măsoară cantitatea de aer pe care sunteți capabil să o inspirați și expirați precum și viteza/puterea cu care puteți să o faceți. Vi se va spune sa inspirați adânc și sp expirați cu putere, pâna la golirea plămanului.

Fluxul maximal de aer (peak flow). Această analiză utilizează un peak-flow metru, un dispozitiv mic, ușor de mânuit, care măsoara cât de mult aer puteți sa expirați forțat. Pentru a-l folosi, inspirați cât de adanc puteți și apoi expirați prin dispozitiv cât de repede posibil. Întrucât astmul este caracterizat în special prin limitarea capacității de a expira, un asemenea dipozitiv vă poate ajuta să va monitorizați funcția respiratorie chiar acasă.

Teste de stimulare (declanșare). Dacă rezultatele testelor de până acum sunt normale, dar dumneavoastră ați avut simptome și semne specifice astmuluio, doctorul poate să încerce să stimuleze o reacție ușoară, folosind factori declanșatori cunoscuți.

Voi mai face și alte analize sau teste?

Daca doctorul crede că ați putea avea altă boală decât astmul sau în plus față de astm, ar putea să vă facă radiografii, test de reflux acid, teste de alergii. Testele de alergie nu sunt pentru a confirma faptul că aveți astm, ci pentru a vedea dacă nu cumva astmul se declanșează datorită stimulilor alergici.

Care sunt tipurile de astm?

Sunt patru niveluri de astm, în funcție de gravitatea bolii.

Astmul intermitent: aveți simptome mai rar de 2 ori pe săptămână și vă treziți din cauza problemelor cu respirația de mai puțin de 2 nopți pe lună.
Astmul ușor persistent: Aveți simptome două sau mai multe zile pe săptămână și vă treziți 3-4 nopți pe lună.
Astm moderat persistent: Aveți simptome în fiecare zi a săptămânii și vă treziți cel puțin o dată, în fiecare săptămână
Astm sever persistent: Simptome în fiecare zi și trezire în fiecare noapte.

Cum se diagnostichează astmul la copii?

Diagnosticul astmului la copii sub 5 ani este ușor diferit. La această vârstă, de obicei nu se fac teste respiratorii ci doctorul va întreba părinții și copilul despre anumite semne și simptome și va prescrie un bronhodilatator. Dacă bronhodilatatorul este eficient în reducerea simptomelor, probabilitatea să fie vorba despre astm crește foarte mult.

Program inițiat de Societatea Română de Pneumologie și implementat de S.C. Totem Communication SRL