Cum se diagnostichează BPOC?

Istoricul personal și medical.

Medicul dumneavoastră vă va adresa întrebări pentru a înțelege simptomele și ce le cauzează. Fiți pregătit să răspundeți la întrebări privind familia dumneavoastră, medicamentele pe care le luați și stilul de viață.
Simptome cum ar fi dificultate la respirație, tuse productivă (cu spută), respirație șuierătoare. Mediul în care trăiți acasă sau munciți este de asemenea important. Puțeți fi expus la diverși factori care pot determina sau agrava BPOC.

Examenul clinic. Daca doctorul crede că ați putea avea BPOC, vă va examina ochii, urechile, nasul, gâtul, pielea, toracele, plămânii. Doctorul vă va face apoi teste funcționale respiratorii și poate vă va trimite să faceți radiografii.

Spirometria

    Cel mai uzual test utilizat la diagnosticarea BPOC se numeste spirometrie. Acest test măsoară volumele pulmonare prin măsurarea a cât de mult aer puteți sufla într-un dispozitiv numit spirometru. Două rezultate sunt importante:
  • Cantitatea de aer pe care o puteți sufla într-o secundă (numit volum expirator fortat/secundă - VEF)
  • Volumul total pe care se îl puteți sufla (expira) într-o singură respirație (numită capacitatea vitală forțată - CVF).

Vârsta, înălțimea și sexul afectează volumele pulmonare. Așa că rezultatele sunt comparate cu media normală pentru vârsta, înălțimea și sexul dumneavoastră.

O valoare importantă este cea este calculată din cantitatea de aer pe care o puteți sufla într-o secundă împărțită la cantitatea totală de aer pe care le sufla într-o singură respirație (numită raportul VEF / CVF).
O valoare scăzută indică faptul că s-au redus caile respiratorii.
VEF comparativ cu valoarea normală va arăta cât de gravă este BPOC.

BPOC este împărțită în grade ușoare, moderate și severe, în funcție de nivelul obstrucției fluxului de aer, măsurat prin spirometrie.

  • BPOC ușor (gradul 1) cu un VEF de cel puțin 80% din valoarea normală
  • BPOC moderată (gradul 2) cu un VEF de cel puțin între 50% și 79% din valoarea normală.
  • BPOC severă (gradul 3) cu un VEF de cel puțin între 30% și 49% din valoarea normală.
  • BPOC foarte severă (gradul 4) cu un VEF mai mic de 30% din valoarea normală.

Alte examinări și analize

O radiografie toracica poate arăta semne de BPOC si pot fi folosită pentru a ajuta la excluderea altor afecțiuni grave (inclusiv cancer pulmonar). Ocazional, este nevoie de o scanare CT de inaltă rezoluție a toracelui. Un test de sânge pentru a vă asigura că nu sunteți anemic este de multe ori folositor, deoarece anemia poate duce la dificultăți respiratorii. Uneori, o analiză de sânge poate arata modificari (numite policitemie), care sugerează aveți un nivel cronic scazut de oxigen (hipoxie).

Un pulsoximetru este un dispozitiv care poate fi prinsă pe deget și măsoară ritmul cardiac (pulsul) și cantitatea de oxigen în circulație (saturația cu oxigen) a sângelui dumneavoastră. La persoanele care au BPOC tind să fie găsite niveluri mai scăzute decât în mod normal, mai ales dacă aveți un episod acut (exacerbare) a simptomelor.

Program inițiat de Societatea Română de Pneumologie și implementat de S.C. Totem Communication SRL