Care sunt simptomele bolii pulmonare obstructive cronice?

 • Tusea este de obicei primul simptom care apare. Este productivă, cu flegmă (sputa). Ea tinde să apară și să dispară la început, iar apoi devine treptat mai persistentă (cronică). Se poate confunda cu ”tusea fumătorului”, mai ales în stadiile incipiente ale bolii.
 • Dispneea (scurtarea respirației) și wheezing-ul (respirație șuierătoare) pot să apară inițial doar la efort. De exemplu, atunci când urcați scările. Aceste simptome tind să devină treptat mai grave de-a lungul anilor, dacă veți continua să fumați. Dispneea poate deveni în cele din urmă foarte supărătoare.
 • Sputa - căile respiratorii deteriorate secretă mult mai mult mucus decât în mod normal. Acest lucru produce spută. Un pacient cu BPOC are tendința de a expectora o cantitate semnificativă de spută în fiecare zi.
 • Infecții de căi respiratorii sunt mai frecvente în cazul în care aveți BPOC. O agravare brusca a simptomelor (cum ar fi atunci când aveți o infecție) se numește o exacerbare. Wheezing-ul cu tuse și dificultăți de respirație poate deveni mai rău decât de obicei, dacă aveți o infecție respiratorie și s-ar putea genera o cantitate mai mare de spută. În timpul unei infecții, sputa se transformă, de obicei, primind o culoare galbenă sau verde. Infecțiile respiratorii pot fi cauzate de microorganisme numite bacterii sau virusuri. Bacteriile (care pot fi eliminate folosind antibiotice) provoacă aproximativ 1 în 2-3 exacerbări ale BPOC. Viruși (care nu pot fi tratați cu antibiotice) sunt o cauza comuna a exacerbări, mai ales în lunile de iarnă.
 • Alte simptome ale BPOC pot fi mai vagi. De exemplu, pierderea în greutate, oboseala si umflarea gleznelor. Durerile în piept și tusea cu sânge (hemoptizie) nu sunt caracteristici comune ale BPOC. Este posibil ca sputa să fie ușor pătate cu sânge atunci când aveți o infecție în piept. Cu toate acestea, dureri în piept, sânge în spută sau tuse cu sânge pur și simplu, ar trebui întotdeauna un motiv de vizită la un medic.

Care este diferența dintre Bronhopneumopatia obstructivăcronică și astm?

BPOC si astm determină simptome similare. Cu toate acestea, ele sunt boli diferite.

  Pe scurt:
 • În BPOC există leziuni permanente ale căilor respiratorii. Caile respiratorii ingustate sunt fixe, și deci simptomele sunt persistente (cronice). Eficacitatea tratamentului care are ca efect relaxarea cailor respiratorii, prin urmare, este limitată.
 • În astm exista o inflamație la nivelul cailor respiratorii, ceea ce face ca mușchii în căile respiratorii să fie predispuși la spasm. Acest lucru determină o îngustare nepermanentă a căilor respiratorii. Simptomele tind să apară și să dispară, și variază în severitate din timp în timp. Tratamentul pentru a reduce inflamația si a relaxa căile respiratorii funcționează bine, în general.
 • Este mult mai probabil ca în BPOC să apară o tuse frecventă însoțită de flegmă (spută).
 • Trezirea pe timp de noapte, cu lipsă de aer sau respirație șuierătoare este comună în astm si mai puțin frecventă în BPOC.
 • BPOC este rar întâlnită inainte de vârsta de 35 de ani în timp ce astmul este comun la această vârstă.
 • Este mult mai probabil ca pacientul cu astm să aibă o istorie familială sau personală de astm, alergii, eczeme si febra fânului (asa-numita atopie).

Atat astmul bronsic si BPOC sunt des întâlnite, iar unii oameni au ambele boli.

Program inițiat de Societatea Română de Pneumologie și implementat de S.C. Totem Communication SRL