Care este evoluția și prognosticul BPOC?

Simptomele de BPOC incep de obicei la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani care au fumat timp de 20 de ani sau mai mult. Tusea fumătorului tinde să fie primul simptom. Odata ce simptomele incep, daca persoana continuă sa fumeze, există, de obicei, un declin treptat pe parcursul mai multor ani, cu agravarea dispneii și o deteriorare progresivă a calității vieții.

Infecțiile respiratorii tind să devină mai frecvente pe măsură ce timpul trece. Exacerbări ale simptomelor apar din când în când, de obicei în timpul unei infecții de căi respiratorii.
În cazul în care starea devine severa atunci se poate dezvolta insuficiența cardiaca. Acest lucru se datorează nivelului redus de oxigen în sânge și modificărilor în țesutul pulmonar, care poate determina cresterea presiunii în vasele de sange din plamâni. Această creștere a presiunii poate pune o presiune asupra mușchiului inimii, ceea ce duce la insuficiența cardiaca. Insuficienta cardiaca poate provoca diferite simptome, inclusiv agravarea dispneei și retenție de lichide.

Insuficienta respiratorie este etapa finală a BPOC. În acest moment plămânii sunt atât de deteriorați încât nivelurile de oxigen din sânge sunt scăzute. Dioxidul de carbon (CO2), se acumulează în fluxul sanguin.
Persoanele cu stadiu terminal al BPOC au nevoie de îngrijiri paliative pentru a le face mai confortabilă viața și ușura simptomele.

Cum poate fi modificat cursul bolii?

Renunțarea la fumat este cel mai important lucru. Dacă încetați fumatul în stadiile incipiente ale BPOC se va face o mare diferenta. Daunele deja făcute pentru căile respiratorii nu pot fi inversate dar, cu toate acestea, oprirea fumatului previne agravarea bolii.
Niciodată nu este prea târziu să renunțe la fumat, în orice stadiu al bolii. Chiar dacă ați avansat destul de BPOC, sunteți susceptibil de a beneficia și de a preveni progresia ulterioară a bolii prin renunțarea la fumat.

Tusea se poate agrava pentru un timp, atunci când renunțați la fumat. Acest lucru se întâmplă deoarece mucoasa cailor respiratorii "revine la viata" și transportă mai repede mucusul și sputa, care determină tuse.
Rezistați tentației de a începe din nou să fumați pentru a ușura tusea. Agravarea tusei după oprirea fumatului de obicei dispare în câteva săptămâni.

Program inițiat de Societatea Română de Pneumologie și implementat de S.C. Totem Communication SRL