Bronhopneumopatia obstructivă cronică

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este un termen generic pentru boala care afectează persoanele care suferă de bronșită cronică, emfizem, sau ambele. În BPOC fluxul de aer la plamâni este restricționat (obstrucționată). BPOC este de obicei cauzata de fumat. Simptomele includ tuse și dificultăți de respirație. Cel mai important tratament este să renunțe la fumat.

Medicamentele inhalatoarele sunt de obicei utilizate pentru a ușura simptomele. Alte tratamente, cum ar fi steroizi, antibiotice, oxigen și medicamente pentru fluidificarea mucus (mucolitice) sunt uneori prescrise în cazurile mai severe, sau în timpul unui episod acut (exacerbare) a simptomelor.

Ce este Bronhopneumopatia obstructivă cronică?

    Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este un termen general care include condițiile de bronșită cronică și emfizem. BPOC este termenul preferat.
  • Cronică înseamnă persistentă.
  • Bronșită este inflamația bronhiilor (căile aeriene ale plămânilor).
  • Emfizemul este deteriorarea căile aeriene mai mici și a sacilor de aer (alveole) ale plămânilor.

Bronșita cronică sau emfizemul pot provoca obstrucții (îngustări) ale căilor respiratorii. Bronșita cronică și emfizemul apar frecvent împreună.

Cat de des întâlnită este Bronhopneumopatia obstructivă cronică?

BPOC este des întălnită si importanta. Se estimează că aproximativ 200,000 de oameni din Romania au BPOC. Cu toate acestea, la multe dintre aceste persoane, conditia nu a fost diagnosticată în mod formal (în mod normal, ar fi vorba de cazuri usoare). Acest lucru se datorează faptului că, în stadii incipiente, mulți oameni tolerează cu o tuse sau dificultăți de respirație ușoare, fără a se prezenta la medicul lor.

BPOC afecteaza în principal persoanele în vârsta de peste 40 de ani și devine mai frecvente odată cu creșterea vârstei. Vârsta medie atunci când este diagnosticată în mod oficial este de aproximativ 67 de ani. Este mai frecvent la bărbați decât la femei.

Un episod acut (exacerbarea) de BPOC este una dintre cele mai comune motive pentru internarea în spital.

Care sunt cauzele bolii pulmonare obstructive cronice?

Fumatul este cauza în marea majoritate a cazurilor. Nu există nici o îndoială cu privire la acest lucru. Mucoasa căilor respiratorii se inflameaza si se deteriorează din cauza fumatului. Aproximativ 3 din 20 de persoane care fumează un pachet de țigări (20 de țigări) pe zi, iar 1 din 4 fumatori 40-pe-zi, dezvolta BPOC, în cazul în care continua sa fumeze. Pentru toți fumătorii, șansele de a dezvolta BPOC sunt între 1 din 10 și 1 din 4.

Poluarea aerului și a condițiilor de muncă poluate poate cauza unele cazuri de BPOC, sau de a face boala mai gravă. Efectul combinației dintre expunerea profesională la poluanți atmosferici și fumat crește riscul de a dezvolta BPOC.

Un număr mic de persoane au un risc ereditar (genetic) de a face BPOC, din cauza deficiențelor de proteine foarte rare, care pot duce la tulburări pulmonare, hepatice și sanguine. (Condiția se numește deficit de alfa-1-antitripsină). Mai puțin de 1 din 100 de cazuri de BPOC se datorează acest lucru.

Cu toate acestea, persoanele care nu au fumat foarte rar dezvolta BPOC. (Fumatul pasiv rămâne, cu toate acestea, o cauză potențială.)

Program inițiat de Societatea Română de Pneumologie și implementat de S.C. Totem Communication SRL