Astmul bronșic

Astmul afectează aproape 200,000 de români. Este o boală cronică care se caracterizează prin inflamația a căilor aeriene ceea ce duce la îngreunarea respirației. Nu există încă un tratament care să vindece astmul. Cea mai bună atitudine este să încercăm să evităm factorii declanșatori impreună cu luarea medicamentelor care pot să prevină simptomele, iar dacă acestea apar, medicamentele sau alte manevre terapeutice care tratează episoadele de agravare.

Care sunt simptomele astmului?

Cele mai comune simptome sunt tusea, respirație dificilă, șuierătoare și senzatie de constricție la nivelul pieptului. Un episod grav de astm poate reprezenta o urgență medicală, de aceea trebuie să știm să îl recunoaștem.

Cum se diagnostichează astmul?

Un doctor poate diagnostica astmul în mai multe feluri. Acestea include:

  • O discuție amănunțită cu pacientul si familia (în cazul copiilor)
  • O examinare clinică
  • Teste funcționale ale funcției pulmonare
  • Radiografii toracice si ale sinusurilor

Doctorul va interpreta rezultatele acestor examinări, apoi va decide ce tip de astm aveți. Apoi doctorul va face un plan de tratament și vă va da diverse sfaturi pentru a putea controla cât mai bine boala.

Care sunt tratamentele pentru astm?

De obicei, doctorii care tratează astmul sunt pneumologi sau alergologi. Împreună cu doctorul, veți discuta și cădea de acord asupra unui plan de tratament care va include medicamente și măsuri care să vă ajute să evitași factoriio declanșatori.

Cum se declanșează astmul?

Simptomele de astm pot apărea când sunteși expus unui factor declanșator. Acesta este o substanță din mediu sau un factor intern care determină inflamașie la nivelul plămănilor sau căilor aeriene superioare. Inflamația determină producția de mucus și îngustarea căilor aeriene prin spasm. Factorii declanșatori cei mai des întâlniți sunt polenul, substanțe chimice, fumul, praful de casă, schimbări rapide de temperatură sau umiditate a aerului, emoțiile puternice, stressul și efortul fizic

Cum se poate preveni un episod de astm?

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a preveni un atac de astm este să urmați întocmai planul de tratament discutat cu medicul dumneavoastră. Învățați să recunoașteți factorii declanșatori și să-I evitați. Luați-vă medicamente pentru astm sau alergii cănd și cum v-a spus doctorul. Folosiți medicamentele cu efect rapid imediat ce apar simptomele. Mulți oameni bolnavi de astm au o viață absoluit normală dacă planul de tratament este bine făcut și urmat ca atare. De exemplu, mulți atleți profesionoști au astm și cu toate acestea, cu tratamentul corespunzător, sunt capabili de performanțe la fel de înalte ca atleții care nu au astm.

Program inițiat de Societatea Română de Pneumologie și implementat de S.C. Totem Communication SRL