Alte tratamente în Bronhopneumopatia
obstructivă cronică

Intervenția chirurgicală

Aceasta este o opțiune validă într-un număr foarte mic de cazuri. Îndepărtarea unei secțiuni de plămân, care a devenit inutil poate ameliora simptomele. Uneori, bulele de emfizem mari, pline cu aer se dezvoltă în plamâni la persoanele cu BPOC. O singură bulă mare ar putea fi potrivită pentru îndepărtarea printr-o intervenție chirurgicală. Acest lucru se poate ameliora simptomele la unele persoane. Transplantul pulmonar este studiat, dar nu este o opțiune realistă în majoritatea cazurilor.

Ce pot face pentru a ajuta?

  • Vaccinarea antigripală în fiecare toamnă protejează împotriva gripei și orice posibilă infecție bacteriană, care se poate dezvolta din cauza gripei.
  • Imunizarea împotriva pneumococului (un germen care poate provoca infecții respiratorii grave). Aceasta este o injecție unică și nu în fiecare an ca vaccinul antigripal

Încercați să faceți exerciții fizice regulate.

Studiile au aratat ca persoanele cu BPOC care fac efort fizic în mod regulat au tendința de a își îmbunătati respirația, ușura simptomele și au o calitate mai bună a vieții.
Orice tip de exercițiu sau activitate fizică este bună. Cu toate acestea, în mod ideal, activitatea pe care o faci trebuie să fie una care să stimuleze respirația si să fie de cel puțin 20-30 de minute, cel puțin de patru până la cinci ori pe săptămână. Dacă sunteți în măsură, o plimbare vioaie de zi cu zi este un început bun.
Dacă este posibil, trebuie încercată creșterea nivelul de activitate de-a lungul timpului.

Vi se poate face o trimitere la reabilitarea pulmonară și vi se vor recomanda exerciții și sfaturi pentru a încerca să vă ajute să rămâneți cât mai în formă posibil. Acest lucru este important, deoarece, BPOC poate să devină un handicap din cauza dispneei.

Dacă sunteți supraponderal, încercați să slăbiți. Obezitatea poate înrăutăți dispneea. Un dietetician poate fi în măsură să vă dea sfaturi cu privire la o alimentație sănatoasă și pierderea în greutate.

Bolile pulmonare obstructive cronice si zborul cu avionul

Dacă aveți BPOC și vă gândiți să zburați, atunci ar trebui să discutați acest lucru cu compania aeriană.
Unele companii aeriene pot solicita o evaluare clinică pentru a se acoperi. Cu toate că medicul dumneavoastră de familie ar putea fi în măsură să dea un sfat, cel mai bine ar fi să discutați cu medicul pneumolog și, eventual, cu un medic specialist în medicina aeronautică.

Program inițiat de Societatea Română de Pneumologie și implementat de S.C. Totem Communication SRL